Strona główna
Ciasto
Tutaj jesteś

Jaka mąka na pizzę jest najlepsza?

15 czerwca, 2023 jaka mąka na pizze?

Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, z pewnością zastanawiałeś się, jaka mąka na pizzę jest najodpowiedniejsza. Mimo, że pizza może wydawać się prostym daniem, jej sekret tkwi przede wszystkim w bazie, czyli cieście. W tym artykule przyjrzymy się różnym typom mąki i doradzimy, jaka mąka na pizze będzie idealna.

To znajdziesz w artykule:

  • wybór mąki – kluczowy element wyśmienitej pizzy,
  • mąka 00
  • polski zamiennik mąki włoskiej,
  • pizza z mąki pełnoziarnistej,
  • pizza z mąki orkiszowej,
  • jaka mąka na pizze bezglutenowe

Sprawdź także: Najlepsze ciasto na pizzę jak z pizzerii – odkryj tajniki wypieku idealnej pizzy

Wybór mąki – kluczowy element wyśmienitej pizzy

Kiedy chodzi o oczekiwania gości w Twoim lokalu, na pewno liczy się nie tylko świeżość i odpowiednio dobrany zestaw dodatków, ale także chrupiące i doskonale upieczone ciasto. Aby przygotować takie właśnie ciasto, niezbędny jest kluczowy składnik – mąka. Mąka, będąca jednym z podstawowych elementów naszej diety od wieków, jest niezbędna do przygotowania wielu tradycyjnych dań, w tym pizzy. Ale z powodu różnorodności jej typów, wybór może być nieco skomplikowany.

Więc, jaka mąka na pizze jest najlepsza? Aby wykonać ciasto, które dobrze się wyrabia, czyli jest elastyczne, potrzebna jest mąka z dużą zawartością glutenu. Spełnia to kilka typów mąki: mąka 00, typ 450 i 550. Szczegółowy opis tych mąk znajdziecie w dalszej części artykułu. Znajdą tam również coś dla siebie osoby, które nie tolerują glutenu, a pragną cieszyć się smakiem pizzy!

Mąka 00 – idealna do pizzy neapolitańskiej

Mąka 00 jest typowo włoska i stanowi główny składnik oryginalnej pizzy na Półwyspie Apenińskim, na przykład neapolitańskiej. Wyróżnia ją:

  • bardzo wysoki stopień zmielenia,
  • idealnie biały kolor,
  • lekkość,
  • wyjątkowo duża zawartość glutenu.

Ostatnia cecha sprawia, że gotowe ciasto jest wyjątkowo kruche i chrupiące. Jak widać, jest to unikalny typ mąki, który pozwala upiec danie bardzo zbliżone w smaku do prawdziwej włoskiej pizzy, zarówno w lokalu, jak i w domowej kuchni. Jeśli chcesz zaoferować swoim klientom „tradycyjną włoską pizzę”, musisz zaopatrzyć się w mąkę 00. Jest ona dostępna w wielu sklepach, nie tylko tych ze specjalistycznymi włoskimi produktami. W Polsce można ją kupić zarówno importowaną, jak i produkowaną lokalnie.

Polski zamiennik mąki włoskiej – mąka tortowa, typy 450 i 550

Mąka na pizzę 00 to nie jedyna opcja, jeśli zastanawiasz się, jaki typ mąki do pizzy wybrać. Istnieją zamienniki o podobnych właściwościach, choć z niższą zawartością glutenu, które pozwalają upiec równie smaczne placki. Najbardziej uniwersalne są mąka pszenna tortowa (typ 450) i luksusowa (typ 550). Czym różnią się te typy?

  • Typ 450 – idealny do pizzy o cienkim i miękkim cieście. Im niższy typ, tym ciasto będzie lżejsze i puszyste.
  • Typ 550 – sprawdzi się natomiast w przypadku cienkiego i kruchego ciasta.

Oba powyżej wymienione typy są łatwo dostępne praktycznie w każdym sklepie. Mają również niższą cenę niż mąka 00. Używając mąki tortowej, przygotujesz nie tylko pizzę, ale także wiele innych wypieków. Typ 450 jest doskonały do ciast biszkoptowych, a 550 do ciast drożdżowych oraz smażonych placków i naleśników.

Pizza z mąki pełnoziarnistej

Możliwości pieczenia pizzy nie kończą się jednak na zwykłej mące pszennej. Doskonale sprawdza się tu także mąka pełnoziarnista, czyli wyprodukowana z nieoczyszczonego ziarna, zawierająca dzięki temu dużo błonnika. Atutem tego typu mąki są jej właściwości zdrowotne, ponieważ zawiera dużo błonnika, ale także minerałów takich jak magnez, fosfor, cynk i żelazo. Pełnoziarnista mąka może służyć do przygotowania tych samych dań co mąka luksusowa, z tą różnicą, że stanowi zdrowszą alternatywę. Wypieki także wychodzą doskonale, jeśli zmieszasz ją z innymi typami mąki.

Pizza z mąki pełnoziarnistej nie jest tak prosta do upieczenia jak z zwykłej mąki pszennej, ale efekt końcowy może wynagrodzić ewentualne trudności. Chociaż pod względem smaku danie będzie się różnić od tradycyjnej pizzy na najczystszej mące 00 (będzie bardziej suche i twarde), to sprawdzi się jako dietetyczna alternatywa. W internecie znajdziesz przepisy na pizzę z mąki pełnoziarnistej, ale jeśli obawiasz się postawić na tylko jeden typ mąki, proponujemy mieszankę. Na przykład na 2 duże lub 4 małe placki można użyć 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 300 g mąki 00.

Pizza z mąki orkiszowej

Miłośnicy wypieków orkiszowych polecają pizzę z mąki orkiszowej, która jest bardzo drobno zmielona. Nie dziwi więc informacja, że ta wersja będzie zdrowsza od standardowej pszennej. Mąka orkiszowa to cenne źródło błonnika, cynku, wapnia, żelaza, potasu i witamin z grupy B (ryboflawina, niacyna i tiamina).

Znajdziesz wiele przepisów na pizzę z mąki orkiszowej, które radzą wykorzystywać różne jej typy. Mąka do pizzy (w tym orkiszowa) może nieco zmieniać strukturę ciasta ze względu na inny rodzaj glutenu, niemniej stanie się świetną alternatywą dla tradycyjnej pszennej. Najpopularniejszymi typami są 700, 650 lub 550. Nadają się nie tylko do wypieku pizzy, ale również klusek, naleśników, ciasta, bułek, a nawet pierogów.

Jaka mąka na pizze bezglutenowe?

Jak już wiesz, pizzę można przygotować niemal z każdego typu mąki. Sprawa jednak mocno się komplikuje, kiedy chcesz przygotować potrawę w wersji bezglutenowej. Mąka do pizzy 00, którą najwyżej cenią szefowie kuchni i miłośnicy pizzy, jest niezwykle bogata w gluten, czyli białko bardzo szkodliwe dla osób cierpiących na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Nie oznacza to jednak, że muszą oni całkowicie wykreślić słynny włoski przysmak ze swojego menu. Jaka mąka na pizzę będzie najlepsza?

Często początkowe doświadczenia wielu osób próbujących przygotować pizzę bezglutenową nie napawają optymizmem, ponieważ zamiast pysznego placka potrafi wyjść mało apetyczna „podeszwa”. Co więc zrobić, aby uniknąć kulinarnych rozczarowań? Zwykle poleca się mąki bezglutenowe, czyli gotowe mieszanki-koncentraty zawierające m.in. mąkę i skrobię kukurydzianą. Produkty te zawsze powinny być oznaczone piktogramem przekreślonego kłosa. Jeśli natomiast lubisz kuchenne eksperymenty, możesz spróbować stworzyć własną mieszankę z kilku rodzajów mąk bezglutenowych. Przykładowa proporcja wygląda tak:

  • mąka gryczana jasna lub z sorgo, lub owsiana – 1/2 szklanki,
  • mąka ryżowa biała – 1/3 szklanki,
  • skrobia ziemniaczana – 1/4 szklanki.

Mąka do pizzy – podsumowanie

Mąka do pizzy to niewątpliwie jej główny składnik. Dlatego tak ważny jest jej odpowiedni dobór. Za najlepszą uważa się mąkę 00, na bazie której przygotowuje się tradycyjną włoską potrawę. Wydaje się jednak, że ilu jest kucharzy, tyle jest rodzajów pizzy. Jeśli akurat nie masz dostępu do mąki włoskiej, znajdziesz bez trudu jej zamienniki. W Polsce najczęściej stosuje się mąkę pszenną. Jej popularne typy to 450 (tortowa) i 550 (luksusowa). Na opakowaniach znajdziesz również inne oznaczenia. Im liczba jest wyższa, tym mąka posiada więcej składników mineralnych pochodzących ze zmielonej okrywy owocowo-nasiennej ziarna.

Dla mąki pszennej istnieją alternatywy. Podniebienia osób na lekkostrawnej i bogatej w substancje odżywczej diecie mogą zachwycić pizza z mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Istnieją także warianty dla osób, które muszą się wystrzegać glutenu. Są to np. mąka ryżowa lub gryczana. Producenci oferują również gotowe mieszanki bezglutenowe. Jak widać, każdy może wybrać coś dla siebie, biorąc pod uwagę zarówno gust, jak i wymagania związane z daną dietą.

Zobacz także: Jak przechowywać ciasto na pizzę: przewodnik krok po kroku

Redakcja avepizza.pl

Redakcja avepizza.pl to grupa specjalistów z zakresu pizzy, przepisów, diety. W naszych artykułach dowiesz się wszystkiego co związane z gotowaniem a w szczególności z pizzą!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak upiec pizzę w piekarniku bez kamienia?
W jakiej temperaturze i jak długo piec pizzę?
Czy smaruje się blachę na pizzę?

Jesteś zainteresowany reklamą?

Czy smaruje się blachę na pizzę?