Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Jaki kamień do pizzy wybrać – poradnik krok po kroku

14 czerwca, 2023 jaki kamień do pizzy?


Każdy miłośnik pizzy marzy o tym, aby móc cieszyć się smakiem tej pysznej potrawy nie tylko w restauracji, ale także w zaciszu własnego domu. Aby spełnić to marzenie, warto zaopatrzyć się w odpowiedni kamień do pizzy. Tylko pytanie, jaki kamień do pizzy wybrać? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, omawiając różne rodzaje kamieni do pizzy oraz ich zastosowanie. Dodatkowo, przedstawimy sposób używania kamienia do pizzy, tak aby uzyskać idealny rezultat. Zapraszamy do lektury!

Wypróbuj: Pizza wegańska  – przepis na prostą i pyszną pizzę

Jaki kamień do pizzy wybrać? Czym jest kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to specjalny rodzaj naczynia przeznaczonego do pieczenia pizzy. Kamień pochłania wilgoć z ciasta, równomiernie rozprowadza ciepło i zatrzymuje je, zapewniając idealną chrupkość. Dzięki temu uzyskujemy efekt podobny do tego, jaki pamiętamy ze swojej ulubionej pizzerii. Istnieje kilka rodzajów kamieni do pizzy, różniących się materiałem, z którego są wykonane, oraz innymi właściwościami.

Rodzaje kamieni do pizzy

Współczesny rynek oferuje ogromną liczbę najróżniejszych rodzajów kamieni do pizzy. Zapoznaj się z nimi i zdecyduj, jaki będzie idealny dla ciebie!

1. Kamień szamotowy

Szamotowy kamień do pizzy jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kamieni. Wykonany jest z bardzo wytrzymałej mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw (szamot). Dzięki tym materiałom, kamień doskonale utrzymuje temperaturę, równomiernie ją rozprowadza. Jest także odporny na wszelkie pęknięcia. Wysoka porowatość kamienia sprawia, że doskonale sprawdzi się w przypadku cienkiego ciasta, typowego dla tradycyjnej włoskiej pizzy.

Zalety:

  • Szybko się nagrzewa
  • Doskonale utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Trwały i odporny na pęknięcia
  • Bezpieczny w kontakcie z żywnością
  • Pochłania nadmierną wilgoć
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem
  • Warstwa izolacyjna chroni potrawy przed bezpośrednim działaniem wysokich temperatur
  • Najlepiej sprawdza się przy cienkim cieście do pizzy

Wady:

  • Trudny do domycia
  • Na kamieniu często już po pierwszym użyciu pojawiają się przebarwienia

2. Kamień granitowy

Granitowy kamień do pizzy jest znacznie cięższy od kamienia szamotowego, ale również zapewnia równomierne rozłożenie ciepła i jego utrzymanie. Kamień pochłania również dodatkową wilgoć, dzięki czemu pieczywo będzie bardziej chrupiące. Granitowy kamień do pizzy ma śliską powierzchnię, dzięki czemu może służyć także jako podstawa podczas wyrabiania i wałkowania ciasta. Co więcej, możemy serwować na nim także zimne przekąski albo używać go jako deski do krojenia. Idealny dla miłośników pizzy na grubszym cieście.

Zalety:

  • Doskonale akumuluje ciepło i utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Trwały i odporny na pęknięcia
  • Bezpieczny w kontakcie z żywnością
  • Pochłania nadmierną wilgoć
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem
  • Łatwy w utrzymaniu czystości dzięki gładkiej powierzchni
  • Może służyć także jako stolnica, deska do serwowania zimnych przekąsek, deska do krojenia
  • Najlepiej sprawdza się przy grubszym cieście na pizzy

Wady:

  • Nagrzewa się wolniej niż kamień szamotowy
  • Pochłania wilgoć nieco gorzej niż kamień szamotowy

3. Kamień ceramiczny

Ceramiczny kamień do pizzy nagrzewa się bardzo szybko, ale istnieje duże ryzyko, że przy zbyt wysokiej temperaturze kamień pęknie. Jest najmniej trwały wśród dostępnych na rynku kamieni do pizzy, ale równocześnie można go dostać zazwyczaj w najniższej cenie w porównaniu do kamieni wykonanych z innych materiałów.

Zalety:

  • Błyskawicznie się nagrzewa
  • Dobrze akumuluje ciepło oraz utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Efekt chrupiącej pizzy
  • Łatwy w utrzymaniu czystości
  • Najtańszy
  • Lżejszy niż pozostałe kamienie do pizzy

Wady:

  • Łatwo go uszkodzić
  • Może pęknąć, kiedy temperatura będzie zbyt wysoka

4. Kamień kordierytowy

Kordierytowy kamień do pizzy jest co prawda droższy, ale przy tym wyjątkowo trwały. Kamienie te wytrzymują ekstremalnie wysokie temperatury i wymagają wstępnego podgrzewania przez około pół godziny. Idealnie nadają się do użycia w piekarniku lub na grillu. Zapewniają pyszne i chrupiące ciasto. Kamień z kordierytu jest niestety dość ciężki.

Zalety:

  • Wyjątkowo trwały, wytrzymuje ekstremalnie wysokie temperatury
  • Dobrze akumuluje ciepło utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem

Wady:

  • Ciężki, przez co trudno wyciągnąć go z piekarnika
  • Droższy niż inne rodzaje kamieni do pizzy
  • Wymaga wstępnego podgrzewania przez około pół godziny

5. Kamień wulkaniczny

Wulkaniczny kamień do pizzy również posiada wysoką cenę, podobnie jak kamienie kordierytowe. Są to kamienie naturalne, wytworzone z wulkanicznej lawy. Doskonale magazynują i rozprowadzają ciepło oraz równomiernie oddają je pieczonym potrawom. Ta funkcja sprawia, że ciasto na pizzę jest doskonale wypieczone i chrupiące. Powierzchnia kamienia zapobiega przywieraniu, dlatego podczas pieczenia nie musimy używać żadnego rodzaju tłuszczów. Model ten jest w pełni bezpieczny w kontakcie z żywnością, a także nadaje się do pieczenia na grillu.

Zalety:

  • Wyjątkowo trwały, wytrzymuje niezwykle wysokie temperatury
  • Dobrze akumuluje ciepło i utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Pizza chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku
  • Bardzo dobrze pochłania wilgoć
  • Porowata struktura zapewnia efekt jak z najlepszych, włoskich pizzerii

Wady:

  • Ciężki, przez co trudno wyciągnąć go z piekarnika
  • Droższy niż inne rodzaje kamieni do pizzy
  • Powinien być konserwowany za pomocą oleju o wysokim punkcie dymienia

6. Kamień z powłoką nieprzywierającą (non-stick)

Kamień wykończony jest nieprzywierającą powłoką (non-stick), dzięki czemu nie musisz się martwić o przyklejenie ciasta i zaraz po zdjęciu jednej porcji, możesz piec kolejną. Materiał, z którego wykonano kamień do pizzy z powłoką non-stick to kamionka glazurowana, czyli wyrob ceramiczny otrzymywany z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego lub szamotu. Dzięki powłoce non-stick dużo łatwiej zachować czystość tego rodzaju kamienia do pizzy.

Zalety:

  • Nieprzywierająca i odporna na pęknięcia powłoka
  • Trwała kamionka glazurowana
  • Możliwość wypieku pizzy lub słodkich ciast
  • Dobrze akumuluje ciepło utrzymuje temperaturę
  • Równomiernie rozprowadza ciepło
  • Pizza chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku
  • Bardzo dobrze pochłania wilgoć

Na co zwrócić uwagę, wybierając kamień do pieczenia pizzy?

Poniżej przedstawiamy elementy, które warto wziąć pod uwagę, przed zakupem kamienia do pizzy.

  • Materiał – na rynku dostępne są kamienie do pizzy granitowe, szamotowe, kamienie non-stick z kamionki glazurowanej oraz ceramiczne
  • Kształt – większość kamieni ma kształt koła, ale znajdziesz również takie, które są kwadratowe lub prostokątne
  • Uchwyty – kamień do pizzy bez uchwytów będzie dużo trudniej zdjąć z rusztu lub wyjąć z piekarnika niż ten z uchwytami
  • Rozmiar – powinniśmy sprawdzić, czy kamień do pizzy o konkretnych wymiarach zmieści się w naszym piekarniku lub na ruszcie grilla
  • Waga – im grubszy kamień, tym dłużej będzie utrzymywał ciepło. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że grubsze kamienie do pizzy będą także cięższe, co może przeszkadzać podczas ich przenoszenia. Będą również dłużej się nagrzewać
  • Akcesoria dodatkowe – kamienie do pizzy możesz kupić w zestawach np. z dodatkową łopatą do pizzy lub radełkiem do krojenia
  • Sposób czyszczenia – szamotowe kamienie do pizzy można czyścić tylko za pomocą niewielkiej ilości wody

Kamień do pizzy – jak używać

Istnieje jedna bardzo prosta zasada, którą warto zapamiętać podczas korzystania z kamienia do pizzy: zawsze używaj dobrze rozgrzanego kamienia do pizzy! Szamotowy kamień do pizzy powinien nagrzewać się przynajmniej 15-20 minut w temperaturze 280-315 stopni. Jeżeli masz kamień granitowy, rozgrzewaj go nieco dłużej, około 25-30 minut.

Na rozgrzany kamień ułóż pizzę, najlepiej za pomocą łopaty do pizzy. Zmniejszysz tym samym ryzyko poparzenia. Przed ułożeniem pizzy, łopatę posyp obficie mąką, aby ciasto nie przykleiło się do akcesorium.

Aby ochronić ręce, najlepiej korzystać także z odpornych na wysokie temperatury rękawic. Doskonale sprawdzą się rękawice stosowane przy grillowaniu.

Do pokrojenia chrupiącej pizzy z pewnością przyda się także radełko ze stali nierdzewnej. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi pokroisz pizzę na równe części.

Jak czyścić kamień do pizzy?

Każdy producent podaje, jak najlepiej wyczyścić kamień do pizzy. Pamiętaj o tym, że większość kamieni do pizzy ma porowatą strukturę, co oznacza, że do ich czyszczenia nie powinniśmy używać żadnych detergentów ani nawet delikatnego mydła. Substancja wnika w niewielkie przestrzenie i zaburza smak pizzy, przenikając do ciasta, podczas ponownego pieczenia. Kamień do pizzy wchłonie każdą substancję, której użyjesz do czyszczenia. Może to potencjalnie wpłynąć na smak żywności. Również zbyt duża ilość wilgoci wpłynie na teksturę skórki pizzy: kamień do pizzy pochłania wilgoć z ciasta podczas podgrzewania pizzy, tworząc bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli w kamieniu znajduje się woda, skórka nie będzie chrupiąca.

Sposób I: 

Należy zeskrobać pozostałości, takie jak przypalony ser, czy fragmenty ciasta z kamienia za pomocą szpatułki. Niektóre narzędzia mogą porysować kamień do pizzy, więc używajmy ich tylko wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie w żaden inny sposób pozbyć się przypalonych kawałków jedzenia. Pamiętaj, aby nigdy nie używać mydła ani żadnych środków czyszczących na kamieniu do pizzy. Jedynym płynem czyszczącym, którego należy używać z kamieniem do pizzy, jest woda — i nawet jej należy używać z umiarem.

Nie powinniśmy zanurzać kamienia do pizzy w wodzie! Zamiast tego, gdy kamień całkowicie ostygnie, zeskrob przypalone jedzenie plastikową skrobaczką, a następnie czyść plastikową szczoteczką powierzchnię z dodatkiem niewielkiej ilości gorącej wody, następnie wytrzyj wilgotną szmatką. Na kamieniu pozostaną plamy i przebarwienia, które jednak nie mają wpływu na smak pizzy. Możesz spróbować usunąć je pastą z sody oczyszczonej i wody.

Sposób II

Kolejny sposób wymaga posiadania pieca, grilla lub piekarnika, który rozgrzewa się do 500 °C. W ten sam sposób czyścimy zazwyczaj ruszty grilli: wypalając zaschnięte resztki jedzenia. Ta metoda pozwala nam uzyskać najlepsze efekty i pozbyć się uporczywych plam oraz przebarwień.

Jaki kamień do pizzy wybrać? Wszystko wiesz!

Teraz już wiesz jaki kamień do pizzy wybrać. Pędź do sklepu, kup wybrany i ciesz się pizzą niczym z malowniczych Włoszech!

Sprawdź także: Czy pizza to fast food?

Redakcja avepizza.pl

Redakcja avepizza.pl to grupa specjalistów z zakresu pizzy, przepisów, diety. W naszych artykułach dowiesz się wszystkiego co związane z gotowaniem a w szczególności z pizzą!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Ile waży jedno jajko?

Ile waży jedno jajko?

2 kwietnia, 2024

Ile ml ma szklanka?

Ile ml ma szklanka?

2 kwietnia, 2024

włoskie restauracje

Jesteś zainteresowany reklamą?

włoskie restauracje