Każdego roku coraz więcej osób postanawia bardziej zadbać o siebie i swoich bliskich i decyduje się na BIO żywność. W poniższym artykule wyjaśniamy, czym jest tak naprawdę zdrowa żywność, dlaczego warto ją kupować i czym różni się od tradycyjnych artykułów spożywczych?
Czym jest EKO żywność?
Zdrowa żywność, określana również mianem EKO bądź BIO, to nic innego, jak naturalne produkty spożywcze. Naturalne oznacza, że są to produkty, które nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, jak na przykład konserwanty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku i inne chemiczne substancje, które mają negatywny wpływ na organizm. Co ważne, żywność ekologiczna jest także wytwarzana w naturalny sposób, czyli według dawnych metod i starodawnych przepisów, które to umożliwiają artykułom spożywczym zachowanie ich cennych wartości odżywczych i właściwości, takich jak atrakcyjny wygląd czy pyszny smak.
BIO żywność – produkty, które warto kupić
Wśród zdrowej żywności można znaleźć wiele zróżnicowanych artykułów spożywczych:
- owoce i warzywa z ekologicznych upraw;
- mięso z ekologicznej hodowli;
- pieczywo i wypieki z surowców naturalnych;
- produkty gotowe – orzechy, miody, mąki, smarowidła do pieczywa i półprodukty.
Co ważne, powyższe produkty nie zawierają w swoim składzie żadnych sztucznych czy chemicznych substancji i z tego powodu mają krótki termin przydatności do spożycia. Warto o tym pamiętać, nie kupować takich artykułów na zapas i zjadać je stosunkowo szybko – niektóre z nich mogą być ważne tylko parę dni.
Jakie zalety ma EKO żywność?
Zdrowa żywność to produkty naturalne, które można określić jako wysokiej jakości. Z tego powodu coraz więcej konsumentów chętnie po nie sięga. Dlaczego warto mieć je w swojej kuchni i przygotowywać z nich potrawy? Żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, ani też przeciwutleniaczy czy hormonów i antybiotyków (w przypadku mięsa). Takie produkty zawierają tylko cenne składniki odżywcze, takie jak minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe czy błonnik. Artykuły, które można zakupić w takim punkcie jak sklep ze zdrową żywnością, charakteryzują się tym, że są nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne, nawet dla alergików. Co ważne, sama produkcja produktów EKO jest lepsza od tradycyjnej, ponieważ jest o wiele mniej szkodliwa dla środowiska naturalnego. Skład BIO produktów ma bardzo dobry wpływ na organizm i samopoczucie, może poprawić stan zdrowia, a także umożliwia utrzymać go na właściwym poziomie.
Jak na organizm wpływa żywność BIO?
Ekologiczne produkty żywności mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Mogą nawet wspierać proces leczenia różnych schorzeń i dolegliwości. Według licznych badań wprowadzenie zdrowych produktów do swojego codziennego jadłospisu obniża ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy cukrzyca. EKO żywność – a przede wszystkim owoce, warzywa, orzechy, zboża czy ryby – dostarczają cenne składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe. Wszystkie te substancje mają znakomity wpływ na człowieka. Pozwalają uniknąć wielu chorób lub wyleczyć się z tych, które już się pojawiły. Co ważne, dzięki zdrowej diecie obniża się również prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Sklep ekologiczny
BIO żywność staje się z każdym rokiem coraz bardziej popularna. Niestety, czasem niełatwo ją znaleźć. W wielkich miastach warto zaglądać do takich miejsc jak sklep ze zdrową żywnością. Jednak brak ich w mniejszych miejscowościach. Osoby, które żyją w niewielkich miastach, mogą zamawiać ulubione i całkowicie zdrowe produkty przez Internet.
Materiał zewnętrzny